Tate Britain

A multi-stage transformation is currently underway at the Tate Britain. The initial stage sees the restoration of the oldest part of the Grade II-listed building; the Millbank Entrance, Rotunda and galleries in the south-east quadrant.

Precision Lighting supplied custom track and light systems, illuminating the alcoves surrounding the spiral staircase. A bespoke chandelier provided by sister company Remote Controlled Lighting lights the restored Rotunda.

The Grade ||-listed building has been transformed by architects Caruso St John and lighting consultancy Max Fordham. The transformation includes bringing carefully controlled levels of increased daylight into galleries, reopening the main entrance and creating access to the Rotunda. The circulation spaces around the Rotunda have also been opened up, helping to create new public amenities. The stairs spectacularly tiled in an art deco pattern of monochrome terrazzo, spiral beneath the Rotunda whose circular balcony has been closed to the public since the 1920s but now leads to a member’s bar and café.

Four arched alcoves at the sides of the landing hold sculptures discreetly lit by Precision Lighting’s Evo R16 spotlights. The luminaires were mounted on custom Basis Track systems. Owing to slight variations between alcoves, each track system was designed specifically for the alcove it was lighting. Both spotlights and track systems were manufactured from machined brass. A hand applied rubbed bronze finish enables the fittings to blend seamlessly with the surrounding artwork. The five fittings in each alcove are equipped with short snoots to avoid glare.

Tate Britain’s refurbished South East Quadrant galleries have been shortlisted in the ‘Daylight’ category in this year’s Lighting Design Awards.

Lighting Designer

Max Fordham

Architect

Location

London, United Kingdom